על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים,349 בני אדם נהרגו בתאונות דרכים בישראל במהלך שנת 2019 – 33 יותר מאשר התקופה המקבילה אשתקד.
עוד עולה מהנתונים כי ישנה עלייה של 10% במספר התאונות הקטלניות – 314 בשנת 2019 לעומת 286 בשנת 2018.
כמו כן, נרשמה עלייה של 19% בשיעור ההרוגים בקרב החברה הערבית – 111 השנה, לעומת 93 בשנת 2018. ביתר המגזרים, נהרגו השנה 214 בני אדם, כשבשנה שעברה נהרגו 208 יהודים ובני מגזרים אחרים שלא מהחברה הערבית.

עוד עולה כי חלה ירידה של 17% השנה בקרב הרוגים קשישים (65 לעומת 78 ב-2018). זאת בעיקר תוצאה של הירידה בשיעור הפגיעה בהולכי רגל, שביניהם נמנים אחוז קשישים גבוה (30 הולכי רגל קשישים נהרגו השנה לעומת 46 בשנה שעברה). למרות זאת, שיעור הולכי הרגל בקרב ההרוגים היה בכל זאת הגבוה ביותר – 88.
מספר הנהגים הצעירים שהיו מעורבים בתאונות קטלניות השנה עלה ב-26% – 110, לעומת 87 ב-2018. קבוצת הגיל שבה נמנים מספר ההרוגים הרב ביותר היא בין גיל 25 עד גיל 44, גם ב-2019 וגם ב-2018. 28% מההרוגים השנה היו בין הגילים 44-25.
לדברי מנכ"לית הרלב"ד, עו"ד רחלי טבת ויזל:
"השנה הסתיימה, נכון ליום זה עם 349 בני אדם שנהרגו בכבישי ישראל. מדובר בעלייה מדאיגה של 10% ביחס לשנה שעברה. ההשוואה לשנה שעברה מלמדת על שלוש אוכלוסיות מרכזיות, בהן באה לידי ביטוי העלייה המשמעותית במספר ההרוגים: אוכלוסיית רוכבי האופנוע, שבה אנו רואים עלייה של 55% (68 הרוגים השנה לעומת 44 אשתקד), הרוגים מהחברה הערבית עם עלייה של 19% משנה שעברה (111 לעומת 93 אשתקד), אוכלוסיית הזרים (מי שאינו מחזיק תעודת זהות כחולה, בעיקר השנה עובדים זרים) שבה אנו רואים עלייה של 60% (24 הרוגים השנה לעומת 15 אשתקד).
הורדה משמעותית של תאונות דרכים במדינת ישראל, מחייבת השקעת משאבים ושיתוף פעולה של כלל משרדי הממשלה והגופים העוסקים בעקיפין או במישרין.
לא ניתן ליצור שינוי אמיתי ללא הקצאת משאבים שתואמים את מספר ההרוגים בשנה. תקציב הרלב"ד נשחק מידיי שנה, דבר המקשה להמשיך ולפעול באוכלוסיות ממוקדות כפי שנדרש וכפי שהנתונים מראים. באוכלוסיות לגביהן הייתה השקעה ממוקדת בשנים קודמות, הדבר בא לידי ביטוי גם בירידה בנפגעים ותאונות בהתייחס לאוכלוסיות הללו. כך לדוגמא, כשמודדים השקעה מול השפעה – בשנת 2018 הייתה ירידה משמעותית בנפגעים בקרב החברה הערבית וב- 2019 בקרב אוכלוסיית האזרחים הוותיקים.
היעד המרכזי של הרלב"ד לשנת 2020 הוא הובלת התכנית הלאומית 50 עד 30, שעיקרה יעד מוסדר של הפחתת מספר ההרוגים ב-50% עד שנת 2030. לשם כך נדרשת תכנית רב שנתית אליה יירתמו כלל המשרדים הרלוונטיים, וכן השקעת תקציבים שיחסכו בסופו של דבר נפגעים אך גם משאבים.
עם זאת, ומבלי להוריד מאחריות המדינה ולפעולות הנדרשות מהגופים השונים, בכדי להילחם באופן מלא בתאונות הדרכים יש לקחת אחריות אישית ולשפר את תרבות הנהיגה בישראל. הגורם האנושי הוא קטליזטור מכריע במלחמה הזו, הרוב המוחלט של התאונות מתרחש בשל התנהגות משתמש הדרך.
יש להפנים זאת ברמה האישית ולהבין כי כמעט כל אחד מאתנו חוטא בהתנהגות שאינה אחראית בהקשר להתנהגות בדרך וכי בהתנהגות אחראית ומודעת לסכנות שבדרך, ניתן וצריך להפחית את מספר התאונות והנפגעים".
אגף התנועה במשטרת ישראל מסכם שנה וחושף את נתוני העשייה לשנת 2019:
במסגרת המאמץ המתמשך של משטרת ישראל במאבק בתאונות הדרכים, הגובות מחיר יקר בחיי אדם בכל שנה ושנה, אגף התנועה שם לו למטרה להגביר את האכיפה בעבירות מסכנות חיים ובריונות הגורמות לתאונות דרכים ונפגעים. כמי שעוסקים בעשייה לילות כימים, אנו מסתכלים בדאגה על העלייה בהרוגים בתאונות הדרכים בשנת 2019. יחד עם זאת נתון מעודד מציג ירידה של 9% בכמות התאונות הקשות ביחס לשנה קודמת ולמעשה 154 משפחות יצאו ממעגל הסבל של התאונות הקשות. כאמור ב-2018 התרחשו 1,787 תאונות קשות לעומת השנה הנוכחית בה התרחשו 1,633. הנתונים כזריקת מוטיבציה גורמים לנו להמשיך ולפעול בדרך הארוכה והקשה של המלחמה בקטל בכבישים ומבינים, שפעילות ממוקדת ומרתיעה מייצרת שינוי בתרבות הנהיגה ומצמצמת את תאונות הדרכים והנפגעים.
בשנה האחרונה פעלנו עפ"י מדיניות האכיפה שהתווה ראש אגף התנועה, ניצב אבי אדרי ביחד עם פיקוד אגף התנועה. מדיניות האכיפה באה לידי ביטוי, תוך מיקוד והחמרה בעבירות מסכנות חיים ועבירות בריונות כביש. פעילות זו התמקדה בכבישים משפיעים ומועדים בהם יש את מירב הנפגעים והתאונות, וזאת עפ"י ניתוח הכבישים והתאונות באמצעות מחלקת המחקר של אגף התנועה.
אגף התנועה ששדרג את יכולותיו בשנה האחרונה, הגביר משמעותית את השימוש באמצעים טכנולוגיים מגוונים המאפשרים אכיפה יצירתית המרתיעה מחד ומחזקת את הביטחון בכבישים מאידך. בין שלל האמצעים ניתן לראות הפעלה של עשרות מצלמות טקטיות הפרוסות ברחבי הארץ, ומהוות שובר שיווין באכיפה של עבירות היסח דעת וקיפוח זכות, מצלמות סטילס המשמשות את השוטרים לטובת תיעוד עבירות, הכנסת רחפנים לאכיפה ותיעוד ממעוף הציפור עבירות מסכנות חיים כגון עקיפות על קו הפרדה רצוף, נסיעה בשוליים ואף שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה. כל זאת בנוסף לכל אמצעי האכיפה נגד עבירות המהירות והשכרות הגורמות לתאונות דרכים.
במהלך השנה הושלם תהליך ההתעצמות בגידול של כ-250 שוטרים ועוד עשרות ניידות שנוספו לשורות האכיפה אשר סייעו במאבק בקטל בכבישים. במסגרת מדיניות זו, חלה עלייה באכיפה בסל העבירות שצוינו. מכלל הדו"חות שרשמו שוטרי אגף התנועה בשנה האחרונה, למעלה מ-85% נרשמו בתוך צירי המיקוד שנותחו והוגדרו ע"י אגף התנועה כמועדים לתאונות דרכים.
עיקר הנתונים לשנת 2019:
🔹במהלך התקופה המדוברת נרשמה עלייה של כ-23% באכיפה, נגד עבירות מסכנות חיים וסה"כ מספר הדו"חות עומד על למעלה מ-508,000 דו"חות במסגרת מתחם העבירות שהוגדר וזאת בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד שבה נרשמו סה"כ כ- 412,000 דוחות.
🔹גם בעבירות הבריונות הגורמות לתאונות דרכים נרשמה עלייה של 9% ומספר הדו"חות עומד על כ-430,000 דו"חות בהשוואה לשנה קודמת בה נרשמו כ-397,000 דו"חות תנועה.
🔹נוהגים מהר מאוד- עבירת המהירות מוגדרת כעבירה מסכנת חיים, במהלך השנה האחרונה נרשמו לנהגים למעלה מ-142,000 דו"חות בגין עבירת מהירות באמצעות שוטרים בשטח, לעומת תקופה מקבילה אשתקד בה נרשמו בסה"כ כ-114,804 דו"חות מה שמצביע על עלייה של 24% באכיפה בגין עבירה זו.
🔹נוהגים תחת השפעת אלכוהול- נהיגה תחת השפעת אלכוהול משפיעה דרמתית על השליטה, הריכוז וזמן התגובה של הנהג, הרחקת נהגים שיכורים מהכביש ע"י אכיפה נחושה ובלתי מתפשרת מהווה גורם מרתיע ומציל חיים!
בשנת 2019 בפעילות ממוקדת נתפסו 9,774 נהגים שנהגו בהשפעת אלכוהול/סמים, בתקופה מקבילה אשתקד נתפסו 9,361 נהגים. נתון זה מצביע על עלייה של למעלה מ- 4% ביחס לתקופה מקבילה.
🔹עבירת היסח הדעת – טלפונים ניידים הם אחד הגורמים הישירים והעיקריים להתרחשות תאונות דרכים חמורות ואף קטלניות, אגף התנועה סימן את עבירת השימוש בטלפון נייד כעבירה מסכנת חיים ונתן דגש לאכיפה. מנתוני מחלקת מחקר עולה כי נרשמה עלייה של 35% בכמות הדו"חות שנרשמו לנהגים ביחס לתקופה מקבילה אשתקד, דהיינו נרשמו השנה 166,894 דו"חות בגין עבירה זו, ובשנה מקבילה נרשמו 123,659 דו"חות.
🔹כלי רכב כבד- מעורבותם בתאונות דרכים קטלניות הינה כ-5% מסה"כ תאונות הדרכים. במסגרת שינוי הפעלת היחידה והפריסה במערך ארצי, תוך מיקוד האכיפה נגד נהגי כלי רכב כבדים ומשלחיהם עולה כי, במהלך השנה נרשמו כ- 73,000 דו"חות בגין תקינות, בטיחות ועבירות נוספות, ובשנת 2018 נרשמו כ-72,000 דוחות.
🔹אכיפה ושינוי תרבות הנהיגה באופניים חשמליים בתחום העירוני והבינעירוני- בכל רחבי הארץ ובתחום העירוני בעיקר מתבצעת פעילות אכיפה והסברה בקרב נהגי האופניים החשמליים, במטרה לשמור על חיי הרוכבים, למנוע ולצמצם את ריבוי התאונות, ולעלות את המודעות לאופן השימוש באופניים. האכיפה הבלתי מתפשרת הביאה לעלייה של למעלה מ-65% באכיפה נגד רוכבי הכלים החשמליים וזאת ביחס לתקופה מקבילה אשתקד, דהיינו בשנת 2019 נרשמו כ- 42,000 דו"חות נגד הרוכבים שביצעו עבירות לעומת 2018 בה נרשמו כ-25,000 דו"חות.
🔹אי מתן זכות קדימה להולכי רגל ועבירות נוספות- אוכלוסיית הולכי הרגל הנפגעת ביותר קיבלה דגש באכיפה וניתן לראות כי בשנת 2019 נרשמו כ-67,000 דו"חות נגד אי מתן זכות קדימה להולכי רגל וזה מצביע על עלייה של 7% באכיפה בעבירה זו.
🔹השבתות כלי רכב- כלי הרתעתי חשוב במאבק בקטל בכבישים הינו השבתת הרכב של הנהג ל-30 ימים, בשנת 2018 הושבתו 14,934 כלי רכב בגין עבירות תעבורה לעומת עלייה בשנת 2019 בה הושבתו 15,699 כלי רכב.
להלן הנתונים בתחום תאונות הדרכים:
▪בסה"כ בתאונות הדרכים הקטלניות בכבישים ברחבי הארץ קיימת עלייה של 10% ביחס לתקופה מקבילה אשתקד, זאת לצד ירידה של 3% בסה"כ תאונות הדרכים שהתרחשו שעומד על 11,943.
▪בתחום הדו"ג הנמצא בין האוכלוסיות הנפגעות בעיקר, חלה עלייה בתאונות הקטלניות בשיעור של 48% ביחס לשנה קודמת עם 22 תאונות יותר.
▪גם בתחום כלי הרכב הכבדים ניתן דגש לאכיפה באמצעות היחידה לרכב כבד הפועלת בפריסה ארצית, עפ" הנתונים ניתן לראות כי לא חל שינוי משמעותי במעורבות כלי רכב כבדים בתאונות קטלניות, כאשר מספר התאונות עומד על 48 תאונות קטלניות בשנת 2019 לעומת 49 בשנה מקבילה.
▪הולכי הרגל נפגעו הרבה פחות השנה והנתונים מצביעים על ירידה של -7% בהרוגים ביחס לתקופה מקבילה אשתקד.
נמשיך לפעול לצמצום תאונות הדרכים ויצירת שינוי בתרבות הנהיגה, תוך שימוש במגוון האמצעים העומדים לרשותו ובשיתוף מלא עם כלל גורמי האכיפה, התשתיות והחינוך, למען שלומם וביטחונם של כלל אזרחי מדינת ישראל בכבישים