הבעיה הכי גדולה של ההייטק בארץ ובעולם כרגע היא המחסור החמור בכוח אדם מקצועי. הפתרון של ALIT, חברת טכנולוגיה ישראלית הממוקמת באלבניה, מאפשר לחברות ההייטק הישראליות הקמה של מרכזי R&D וגיוס מידי של אנשי מקצוע מוכשרים במחירים תחרותיים
המחסור בהון אנושי בתחום פיתוח התוכנה הוא אתגר עולמי וישראלי. למרות הביקוש הגובר לטכנולוגיה ושירותים דיגיטליים, מאגר מפתחי התוכנה אינו גדל מהר מספיק כדי לענות על צרכי התעשייה.
בחיפוש העולמי אחר כישרונות טכנולוגיים, אלבניה מתגלה כשוק כוח אדם טכנולוגי מתעורר. מדובר ללא ספק בשוק עבודה אטרקטיבי הודות לאיכות הכישרון והמחיר התחרותי שלו, שהופכים את אלבניה למקום אידיאלי עבור חברות היי-טק, לגיוס אנשי פיתוח בטווח זמן מידי ולהכשיר כוח אדם עתידי למקצועות נדרשים. לצד כל אלה, שיתופי פעולה טכנולוגיים שנרקמו לאחרונה בין מדינת ישראל לאלבניה בשילוב עם חברות פרטיות המובילות בעצמן את הדרך להעמקת הקשרים בין המדינות, מנגישים את החיבור בין חברות הייטק ישראליות לכוח אדם אלבני.
אלבניה מתגלה כאקו-סיסטם מתפתח עם התמקדות חזקה בחדשנות ודיגיטליזציה. בשנים האחרונות מקדמת ומיישמת ממשלת אלבניה מדיניות שמטרתה פיתוח המגזר הטכנולוגי, לרבות השקעה בתשתיות טכנולוגיות, תמיכה בסטארט-אפים וקידום חדשנות. באלבניה למעלה מ-40 מוסדות להשכלה גבוהה, כולל אוניברסיטאות ומכללות אליהן נרשמים כל שנה עשרות אלפי סטודנטים. לממשלת אלבניה יעדים שאפתניים לצמיחה כלכלית, וכוח עבודה משכיל נתפס כחיוני להשגת יעדים אלו.
הממשלה האלבנית השקיעה בשנים האחרונות הון ביוזמות לשיפור איכות ההשכלה הגבוהה והפיכתה לרלוונטית יותר לצרכי שוק העבודה. אלו כוללות התמקדות ביצירת שותפויות עם עסקים וארגונים בינלאומיים כדי לספק הכשרה מעשית והתמחות לסטודנטים.
מלבד השקעות ממשלתיות ותמיכה באקדמיה, ממשלת אלבניה מקדמת גם שיתופי פעולה בינלאומיים, לרבות עם ישראל הנחשבת למדינה מובילה בחדשנות טכנולוגית והגנת סייבר, הודות לאוכלוסייה המשכילה והיצירתית שלה, ולממשלות ישראל שביצעו לאורך השנים השקעות משמעותיות במגזר הטכנולוגי, מתן תמיכה לסטארט-אפים וטיפוח סביבה ידידותית לעסקים. בחודשים האחרונים נרקמו יוזמות לשיתוף פעולה טכנולוגי בין שתי המדינות. הניסיון של ישראל בתחזוקת אקו-סיסטם טכנולוגי, התחבר למאמציה של אלבניה להפוך למרכז טכנולוגי באירופה.
אחד הצעדים האחרונים בשיתוף פעולה זה, הוא הכרזה על הסכם שיתוף מידע בין מערך הסייבר הלאומי בישראל, לבין הרשות הלאומית לאבטחת סייבר של אלבניה. במסגרת הסכם זה, תעזור ישראל לאלבניה להקים מרכז סייבר לאומי.
לצד שיתופי פעולה בין מדינות במודל G2G, למגזר הפרטי תפקיד מכריע בהעמקת הקשרים בין המדינות. כך למשל, חברת ALIT שהוקמה על ידי יזמים ישראלים, פועלת באלבניה במטרה לחבר בין חברות היי-טק ישראליות לכוח אדם אלבני. ALIT היא חברת טכנולוגיה המציעה שירותים מקצועיים במגוון רחב של התמחויות בתחום פיתוח תוכנה. לחברה צוות מיומן של מהנדסים, ראשי צוותים ומנהלי פרויקטים אלבנים, המספקים שירותי פיתוח תוכנה ללקוחות מסביב לעולם. החברה התחילה כצוות קטן של אנשי טכנולוגיה נלהבים שראו את הפוטנציאל של אלבניה להפוך למרכז חדשנות טכנולוגית, גדלה באופן אקספוננציאלי והעבירה את המטה שלה לטירנה, עיר הבירה של אלבניה.
"אין ספק כי שיתוף פעולה בין שתי המדינות יכול להועיל הדדית", אומר רועי שפושניק, מנכ״ל ומייסד שותף בחברת ALIT. "בצד אחד, ישנן חברות ישראליות המחפשות דרך להתמודד עם המחסור באנשי פיתוח. בצד שני, באלבניה, יש אנשי מקצוע שרוצים לעבוד על פרויקטים בחזית הטכנולוגיה עם חברות ישראליות."
שגרירת ישראל באלבניה, גלית פלג: "אלבניה היא מדינה מאד ידידותית לישראל. היא נמצאת בשלב שזקוקה מאד להשקעות, אבל לא רק. אחת הבעיות הקשות שאלבניה מתמודדת איתה, היא הגירה שלילית, בעיקר של צעירים שעוזבים. גם האוניברסיטאות סובלות מהתופעה. אם חברות ישראליות, בעיקר בתחום ההייטק, יוכלו לייצר מקומות עבודה עבור צעירים מוכשרים בוגרי אוניברסיטאות ועדיין להשאיר אותם באלבניה, בטוחני שיזכו לתמיכה מהממשלה המקומית".
"זו הסיבה שיזמנו את השבוע הטכנולוגי TRN-TLV" אומר שפושניק. "זהו כנס הטכנולוגיה הראשון מסוגו באלבניה ובבלקן שמפגיש חברות טכנולוגיה ישראליות עם מפתחים ויזמים אלבנים. במסגרת הכנס יחשפו החברות הישראליות ליכולות ההון האנושי באלבניה".
עם לוח זמנים שכולל בתוכו גם היכרות עם אלבניה המודרנית, הפנינים החבויות בטירנה וסצנת הטק הרותחת שלה, המשתתפים בכנס, שיתקיים בעיר הבירה של אלבניה, בין התאריכים 20-22 במרץ, צפויים לשמוע על ההזדמנויות העסקיות המגוונות בעבודה עם אלבניה ואפילו לפגוש את ראש הממשלה אדי רמה, שיגיע בעצמו לכנס כאורח כבוד ולהתרשם מתכנים וסיורים מקצועיים.